Mangfoldige Mortensrud

Mortensrud er et boligområde som ligger plassert nord i østdelen av Bydel Søndre Nordstrand i Oslo.

Navnet Mortensrud stammer fra 1100-tallet og har sitt opphav i Rud-gårdene som vokste opp på Østlandet under middelalderen.

Mortensrud som boligområde startet sin oppblomstring på midten av 1980-tallet med Mortensrudgrenda og Lofsrud som de største prosjektene, mens Maikollen-området med sin distinkte bebyggelse av ferdighus fra Moelven kom noe senere, og fikk det naturlige kallenavnet Moelven. Mens Mortensrudgrenda og Maikollen stort sett består av enkeltstående eneboliger, er det på Lofsrud en bebyggelse bestående av lavblokker og rekkehus.

T-bane fra 1998

Ved forlengelsen av Østensjøbanen til Mortensrud i 1998 ble Mortensrud stasjon banens nye endestasjon. Siden da har Mortensrud også blitt et knutepunkt for kollektivtrafikken i denne delen av Oslo, med jevnlige bussavganger til og fra Bjørndal og Dal/Brenna, og til Helsfyr, Hauketo og Vika. Stedet er også knyttet opp mot Oslo Lufthavn, Gardermoen, via Flybussekspressen og Moss Lufthavn Rygge med Rygge Ekspressen.

Mortensrud har tre skoler, Lofsrud skole fra 8. til 10. klasse, Mortensrud og Stenbråten skole, begge disse fra 1. til 7. klasse.

To kjøpesentre

Sentralt på Mortensrud ligger to kjøpesentre vegg i vegg.

I Mortensrud Torg Senter som åpnet i 2013, finner du blant annet en stor Kiwi-butikk, apotek, frisør og serveringssteder. I underetasjen er det parkering.

Det eldste senteret, Senter Syd, har 33 butikker. Foruten COOP Extra, Mester Grønn, apotek, frisør og en rekke andre butikker, har Vinmonopolet utsalg på dette senteret. COOP Extra har post-tjeneste.

Prisbelønnet kirke

Den mest kjente bygningen er Mortensrud kirke, som har fått mye oppmerksomhet grunnet arkitekturen. Kirkebygget har fått en rekke arkitekturpriser, bl.a. European Steel Design Award 2003, Norsk Stålkonstruksjonspris for 2003 og arkitektene ble tildelt Grosch-medaljen for 2003. Kirken ble i 2007 utpekt til et av etterkrigstidens viktigste bygg i Norge. Videre fikk arkitektene for sitt arbeide Houens fonds diplom i 2008. Kirken er tilknyttet Mortensrud menighet.